Depression under graviditeten (Magdalenastudien)

Depression under graviditeten är vanligare än många tror, men går ändå ofta obehandlat. Är du en av många som lider i det tysta?

Om du känner dig nedstämd och orkeslös varje dag under mer än två veckor, har tappat lusten för sådant du brukar tycka om att göra och upplever meningslöshet kan du ha blivit deprimerad.

Andra vanliga tecken på depression är att ha svårt att sova eller att sova mer än vanligt, att ha minskad matlust eller äta mer än vanligt, att ha tankar om liv och död samt att humöret är sänkt eller mer lättirriterat än vanligt.

Av gravida kvinnor drabbas 5-10 procent av depression. Trots att det är så pass vanligt är det få som vill prata om eller tänka på det eftersom både omgivningens och ens egna förväntningar snarare är att man ska vara lycklig och harmonisk när man är gravid.

Det kan också vara svårt att själv skilja på vad som är effekter av att man är gravid och vad som är symtom på en depression. Därför är det vanligt att man inte söker vård trots att det innebär ett stort lidande.

För att läsa mer om behandlingen är du välkommen att klicka dig vidare i menyn.

Studiens status

Just nu är studien stängd inför sommaren. Anmälan kommer att öppna igen i augusti.

Studien är öppen för dig som bor i Stockholms län. Om du redan är med i behandlingen kan du logga in genom att klicka här eller på länken i rutan "Du som redan är med i studien". Det går att anmäla sig direkt till studien, men vi har också ett samarbete med särskilda Barnmorskemottagningar/Mödravårdscentraler där man kan få fylla i papper om studien. Läs mer under fliken "Anmälan" till i menyn.

Om du vill anmäla dig direkt eller har varit på besök hos barnmorska och fått ett telefonsamtal från oss kan du klicka här eller följa länken för anmälan i rutan "Anmälan".