Sömnproblem - nationell studie

Studiens status

Studien är stängd för intag. Under hösten 2019 samt våren 2020 pågår ettårsuppföljningar. Du som deltagit i studien och som ska göra en ettårsuppföljning kommer att få ett brev hem med information samt ett sms med inloggningsuppgifter. Om du har några frågor angående ettårsuppföljningen kan du höra av dig till oss genom att ringa eller sms:a vår studietelefon som har nummer 073-923 06 73.

Information om studien

Insomni handlar om att inte kunna sova. Antingen att inte kunna somna på kvällen, att vakna under natten och få upphackad sömn eller att vakna för tidigt på morgonen och inte kunna somna om.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en effektiv behandling mot insomni. Tidigare studier har visat att självhjälp utifrån en bok eller via internet, särskilt när den vägleds av en KBT-kunnig behandlare, har en bra effekt. 

I den här studien jämför vi hur två olika varianter av den mest effektiva metoden som ingår i KBT fungerar. Båda behandlingarna är 10 veckor långa, där de första fem veckorna är mest intensiva.

Bedömning och behandling sker på distans och under studien lägger vi extra fokus på att mäta och följa upp hur deltagarna mår, hur de använder metoderna och vad de tycker om behandlingen.

Studien är gratis och genomförs i samarbete med Karolinska Institutet.

Kontaktpersoner

Ann Rosén, doktorand, leg. psykolog
Telefon: 073 923 06 73

Ansvarig forskare

Susanna Jernelöv, med. dr., leg. psykolog

Etisk forskning

Alla våra forskningsprojekt är godkända av Regionala etikprövningsnämnden i Stockholm (EPN).