Modul 1: Om paniksyndrom och behandlingen
Här ges information om kognitiv beteendeterapi (KBT) och paniksyndrom. Vad är rädsla, ångest och panikattacker? Vad händer i kroppen? Vilka tankar och tolkningar har betydelse? Vilka beteenden?
Läs som PDF
(Tänk på att texten och övningarna enbart är till för att du ska få en upplevelse av hur behandlingen ser ut och går till, för att hjälpa dig ta ställning till om detta kan passa dig. Du kan inte skicka meddelanden till en behandlare eller dylikt, som personer som går i behandlingen kan).
Modul 2-3: Utmana katastroftolkningar
Dessa moduler fokuserar på de tankar man har under panikattacker. I ett första steg får man arbeta med att identifiera centrala tankar, som vanligen bidrar till ångesten. Målet är att ifrågasätta de negativa tolkningar man gör av fysiska reaktioner och istället hitta alternativa och mer balanserade tolkningar.
Modul 4-5: Exponering för kroppsliga ångestsymtom
Inre exponering innebär att utsätta sig för ångestframkallande kroppsliga symtom. Därigenom får man ny erfarenhet av vad som faktiskt händer när man låter symtomen finnas istället för att fly ifrån dem. Det går till så att man gör övningar som framkallar kroppsliga reaktioner, som till exempel hjärtklappning. Ju fler gånger man övar, desto mer minskar ångesten.
Modul 6-8: Exponering för yttre ångestväckande situationer
Denna form av exponering innebär att man börjar utsätta sig för situationer man tidigare undvikit helt eller delvis på grund av att man har börjat förknippa dem med ångest eller panik. Genom gradvis, planerad exponering lär man sig att dessa situationer är ofarliga och att ångesten i själva verket blir mindre och mindre för varje gång - när man väl utsätter sig för situationerna på ett annat sätt än tidigare.
Modul 9-10: Att planera framåt och hantera bakslag
De avslutande modulerna handlar om att sammanfatta det man har lärt sig och att repetera de komponenter som varit viktigast under behandlingen. Man får också planera inför framtiden för att förhindra återfall. Stor vikt läggs vid hur man kan hantera framtida bakslag.